woensdag 25 oktober 2017

Week 41: Nu echt de vaart er in!

Tent klaar, materiaal klaar? Botenbouwer: bouwen maar! 😃

De afgelopen weken stonden in het teken van het uittekenen van de bootonderdelen op de platen hout en op de dikke balken, om deze daarna met cirkelzaag of met decoupeerzaag uit te zagen. Een heel nauwkeurig werk, waarbij het lezen van de tekeningen voor de catamaran Chat18 van Richard Woods, en het daarna uitvoeren, ook wel wat denkwerk vraagt.


Zorgvuldig een mooie ronding maken
De nieuwe cirkelzaag werkt goed
De eerste rompdelen van de catamaran

Al met al veel onderdelen die straks met epoxylijm aan elkaar gelijmd moeten worden. Het is voor leken (de rest van het gezin dus) niet altijd thuis te brengen wat er precies is uitgezaagd, tot.... er warempel een herkenbare vorm als de achterkant van de boot zichtbaar is. Nou vooruit, die mag wel een tijdje in de eetkamer geparkeerd staan 👍. 


De tussenschotten van de catamaran

Om waterdicht te zijn moet de catamaran aan de buitenkant afgewerkt worden met een coating van epoxy. Epoxy wordt ook wel gebruikt om onderdelen aan elkaar te lijmen of gaten mee te vullen. Erik heeft er al het nodige over gelezen. "Het is een thermohardende kunststof die, eventueel aangevuld met glasvezels, toegepast wordt bij boten, omdat het licht en sterk is en bovendien weer- en waterbestendig." Okee. Het is dun en vloeibaar, en moet snel verwerkt worden. Maar hoe precies? Waar moet je op letten? 

Nu Erik al het zaagwerk heeft gedaan, kijkt hij uit naar de epoxy-cursus.