zaterdag 23 december 2017

Week 51: Veel kleine klusjes, weinig zichtbaar resultaat

Na alle drukte van de afgelopen tijd (andere activiteiten dan 'catamaran') volgden deze week veel kleine, bijna onzichtbare klusjes. Lijmen van latten voor allerlei doeleinden, afschuinen van vloerdelen, in model schaven van een roerblad, latten plakken op de tussenschotten. Allemaal nodig voor de voortgang, maar het levert geen 'sexy' fotomateriaal op.

Zagen, lijmen, klemmen...
Topfloor voorzien van inkepingenEen al heel dunne plaat afschuinen.... klusje!

Toch eindigt de week best wel leuk: Erik maakt de vloeren in de kajuit en in de kuip. Zoals op de foto hieronder te zien is, is de bodem van de catamaran niet vlak, maar hij is gemaakt van twee plaatdelen die schuin op elkaar aansluiten. 
Daar zijn twee redenen voor:
1. Doordat de twee platen tegen elkaar gefixeerd zijn, kan de bodem  niet doorbuigen. En 2. Omdat deze bodem straks twintig centimeter boven water komt te hangen, en het water er tegenaan kan klotsen, geeft een bodem in lichte v-vorm minder herrie. 

De bodem bestaat uit twee schuine tegen platen

Geen vlakke vloer dus, en dat is straks dan weer niet zo prettig om op te lopen. Een dunne plaat met afgeschuinde randen (zoals op de vierde foto) maakt de vloer mooi vlak. Deze 'topfloor' wordt op de schuine bodemplaten gelijmd en met epoxy afgewerkt. 

Met emmers water wat extra druk op de lijm

Een paar emmers water zorgen voor wat extra druk op het hout, voor een goede verlijming.
  
Een keurig plat vloertje


Als de randen dan binnenkort ook nog worden geplamuurd en met glasvezel worden afgewerkt, wordt het een heel keurig kajuitvloertje. Maar dat is werk voor de komende week..... 

We will be back in 2018! ðŸ™‚





2 opmerkingen:

  1. So impressed with your progress to date! Looking forward to update as you go. Nice work.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks for your kind reaction! We are happily surprised that you follow our blog. It is a very special project and Erik enjoys working on it very much. How did you find us?

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie. Leuk!