zondag 10 december 2017

Week 49: Klaar om te keren

Wat is er afgelopen week gedaan? Nadat de middenbalk en de dwarssteunbalk klaar waren werd het tijd voor het aanbrengen van de bodemplaten. Toen deze eenmaal bevestigd waren (ook weer met glasvezelband en epoxy) gaf dat een enorm wow-effect. 😱 Ineens keken we tegen de onderkant van een echte catamaran aan! En zo herkenbaar als boot! 


Herkenbaar als catamaran

Anders dan de meeste verbindingen heeft Erik voor het bevestigen van de bodemplaten ook schroeven gebruikt. Dat is vooral nodig om de verbinding te fixeren tot de lijm hard is. Toch doet hij dat zo weinig mogelijk, want elk schroefgat is een potentiële plek waar vocht binnen kan komen, en dat kan natuurlijk weer gaan rotten. Voor de bodem is dit minder belangrijk, want er komt in de kuip ook nog een extra bodem.

De laatste dagen van de afgelopen week zijn besteed aan goed schuren en plamuren van de drijvers, want zaterdagmorgen staat het keren op de planning. 


Het laatste schuurwerk na het plamuren

Erik heeft de hulp weer ingeroepen van de stoere, sterke vrienden en buurmannen. Al die handen waren nodig, want de boot is inmiddels een stuk zwaarder geworden door met name de kielen.


Instructies aan de buren en vrienden
Eerst de tent weer omhoog
Iedereen staat klaar voor het tilwerk
Eén...
... twee...
.... drie...
... vier...
... we zijn er bijna!

Hij staat nu volledig op de beide kielen.

De catamaran staat op zijn twee kielen

Regelmatig krijgen we de vraag "Waarom nou een catamaran?" Daar zijn meerdere redenen voor. Een catamaran is gemakkelijker te bouwen. In tegenstelling tot een boot met een 'enkele' romp is bij deze catamaran het hout niet meerdere kanten op gebogen. Ook heeft de Chat 18 een gedeeltelijke platte onderkant.

Een andere reden is dat een catamaran normaalgesproken niet schuin ligt als er veel wind in de zeilen komt. Dat is fijn, want Hanny is geen liefhebber van het onverwachte en zenuwachtige schuinliggen en 'schommelen' als de wind plotseling wegvalt. Van een catamaran mag verwacht worden dat hij stabieler zeilt.

En ten slotte is de leefruimte op deze catamaran, in verhouding tot de lengte van de boot, ruim.

Maar dat is de theorie 😊. Aangezien deze boot nog niet eerder gebouwd is, is het wel spannend of deze verwachtingen waargemaakt zullen worden...