zaterdag 3 maart 2018

Week 8-9: De catamaran krijgt een huisje

Even een week geen blog, en wat hebben we dan ineens veel te laten zien! Ondanks de vertraging en beperkingen door het weer is er veel zichtbaar resultaat. 

Buiten is het al een week zo'n -8°C 's nachts en overdag al een paar dagen niet boven de 0°C. Wie had verwacht dat het op dit moment zó koud zou zijn? Erik! Kijk maar in de blog van week 1-2! (Maar waarom hij daar nou zo overtuigd van was?)🤔

Twee weken geleden is Erik begonnen met de bouw van de kajuit. Hij heeft de panelen - midden in de kamer - op maat uitgetekend en op zijn werkkamer al in de epoxy gezet. Daarna moesten het dakpaneel en het voorpaneel tegelijkertijd gesteld en bevestigd worden. Een precisiewerkje, want het moet allemaal op elkaar aansluiten. Vervolgens kwamen de zijpanelen aan de beurt. Een extra band glasvezel en epoxy om te zorgen dat deze goed vastzit aan de romp. 

De glasvezelband duidelijk zichtbaar kajuit en romp

Daarna werden de dakplaten tussen het middenpaneel en de zijpanelen geplaatst. Ducttape houdt het paneel nog even op zijn plaats, zodat Erik de epoxylijm kan aanbrengen tot deze weer kei- en keihard is. Eventueel overstekende randjes worden straks weggeschuurd met de schuurmachine. 

Het opbouwen van de kajuit is de nieuwe uitdaging
Na de middenpanelen zijn de zijpanelen aan de beurt

De buitenkant van de kajuit is nu bijna dicht. Erik gebruikt het grote zeil om de kajuit een beetje in te pakken. Af en toe het elektrische kacheltje aan houdt het daar redelijk op temperatuur, zodat hij door kan werken. Ook de plamuur heeft een minimumtemperatuur nodig om te drogen. Goed dat onze zonnepanelen deze dagen ook als een tierelier gaan.....🌞🌞🌞.

Na het plamuren van de buitenkant weer schuren en volledig glad maken. 

De uitgeharde epoxylijm en plamuur weer mooi strak schuren

En dan komt er wel een uitdaging: de laatste platen op maat maken om de kajuit te sluiten. Een heel lastige klus met veel heel voorzichtig zaag- en schuurwerk, want deze twee panelen zijn niet vlak, ze lopen wat krom. Met ducttape blijven de panelen op zijn plaats tot de epoxylijm droog is. Passen en meten, en toch weer gelukt! 

Een bijzonder gezicht, de kajuit die nu helemaal gesloten is. Dus zó wordt het 'huisje' van deze catamaran! 

'Droog' passen van de buitenpanelen

Een strakke afwerking voor mooi resultaat
Met ducttape blijft het paneel op zijn plaats

Met het kleed erover bleef de kajuit warm

Strak afgewerkt aan de binnenkant

Ook binnen in de kajuit is het nu overal keurig afgewerkt. Beplakt met glasvezelband, geplamuurd waar nodig en netjes vlak geschuurd. Schilderklaar!

En dan komt het spannendste moment in deze fase 😱. Het uitzagen van de raampjes. Ook dit is heel nauwkeurig werk, want je ziet elke afwijking onmiddellijk. Maar jééééé...... wat wordt het mooi!!!! 


De raampjes zitten er strak in

Het huisje op de catamaran is klaar

De raampjes duidelijk zichtbaar vanaf de achterkant

Als het komende week weer wat warmer wordt, moet eerst nog een serie werkzaamheden volgen om de buitenkant van de kajuit sterk te maken, met lagen epoxy en glasvezelband. 

Intussen is er een 3,60 m lange plaat plexiglas voor de raampjes gebracht en die staat natuurlijk weer midden in de kamer...😅.

Goed nieuws is ook dat Erik een nieuwe ligplaats heeft kunnen vinden. Niet meer bij onze vertrouwde jachthaven Zonnekamp in Warmond, maar bij een boer in de richting van Sassenheim. We zijn benieuwd!

De komende weken gaat de aandacht naar het bestellen van de mast, de zeilen en de motor. Volgende week eerst maar eens naar de HISWA! Altijd leuk.


1 opmerking:

  1. Wat gaat het fantastisch!! Zo leuk om te volgen hoe gaaf en mooi het wordt. En dus ook de blog��
    Geoetjes van Eefje

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je reactie. Leuk!