zondag 6 mei 2018

Week 17-18: En de kleur is...

...prachtig! Na bijna een half jaar gewerkt te hebben aan een boot volledig bestaand uit houten delen, gaat er nu een verflaag op. Wit en antracietgrijs: wij vinden het super.

En zo gaat hij worden: witte bovenkant - antraciet onderkant

Het verven is misschien wel het moeilijkst van het hele project. De temperatuur in de partytent is heel belangrijk, maar ongelooflijk lastig te plannen. De tent staat aan de zijkant van het huis, de zon draait pas rond 11.00 uur om het huis en op de tent. Voor die tijd is het te koud, vanaf elf uur staat de zon er vol op en is het al snel te warm... 's Morgens een beetje vooruitdenken en zo nodig schuiven met de afspraken, dan lukt het wel. 


Op dit moment is de bovenkant - het dek, de kajuit, de opbouw en de kuip - klaar. De rompen hebben pas een eerste laag. Die moeten nog twee keer. Iedere nieuwe laag betekent ook iedere keer weer de blauwe tape tussen witte bovenrand en de donkere onderkant vervangen. Een secuur werkje. En als laatste moet er nog een antisliplaag komen, een laag verf met speciaal zand.

Al na de eerste laag antraciet ziet het er strak uit

Toch schiet het nu wel op. Dat is goed ook, want de verf het stinkt als de hel 😫. Erik heeft een gasmasker, maar Hanny kan dan eigenlijk niet beneden in de woonkamer verblijven. Na een uurtje is het gelukkig vervlogen.
Ook is het lastig om het heel strak te krijgen. Steeds weer schuren, plamuren en weer schuren. Het moment is nu gekomen dat het genoeg is. We hebben besloten dat het nu zo langzamerhand klaar moet zijn. Desnoods in het najaar nog een keer een verfbeurt. 


Wel zijn ook de roeren en de tafelpoten geverfd. Het schuurtje is gedeeltelijk leeggehaald en de onderdelen hangen te drogen. En nu kunnen we nergens meer bij 😂. Gelukkig hebben we best een ruim huis, maar werkelijk overal staan bootonderdelen. "It's our new way of life". 


Losse onderdelen hangen te drogen in het schuurtje

Leuk is om nu met de details verder te kunnen. Erik heeft de ramen uit de platen plexiglas uitgezaagd, met mooie afgeronde hoeken. Op de foto is het model van de raampjes te zien, maar er zit nog een beschermfolie op.

De vorm van de raampjes is goed herkenbaar

Het donkere glas combineert uitstekend met de witte opbouw en de antracietkleurige rompen. Erik heeft via diverse forums op internet uit zitten zoeken hoe deze het best bevestigd kunnen worden. Een dubbelzijdige tape, speciaal voor dit doel, lijkt de beste oplossing. We zijn benieuwd.

Deze week was er ook tijd om de tweedehands mast helemaal schoon te maken. Wat een sponsje en een goed sopje al niet kunnen doen! Alle vuil en stickers verwijderd. De mast ziet er een stuk beter uit 👍 en ligt weer rustig in het smalle gangetje naast de tent te wachten op verdere actie. 

De mast ligt te wachten op nadere actie


Het pakket van FedEx, met alle spullen voor de schootvoering, is nooit meer aangekomen. Gewoon gestolen, denkt Erik. De Engelse leverancier heeft de spullen opnieuw besteld. Nu hopen dat het snel goed komt. 

Dit weekend ook nog erop uit geweest voor de stagen. Drie stagen houden de mast op zijn plaats. Omdat Erik gekozen heeft voor een tweedehands mast zijn er een paar aanpassingen nodig. De stalen stagen zijn niet lang genoeg, en het is nu nog niet duidelijk hoe lang ze dan wel moeten worden. Voorlopig zullen ze verlengd worden met Dyneema-lijn. Verder komen aan de voorkant van de catamaran twee kleine stagen om de dwarsbalk op zijn plaats te houden. Erik heeft ze laten maken bij de watersportzaak in Leiderdorp, die hebben alle benodigde materialen en apparatuur in huis. En ook het windvaantje alvast meegenomen.


De twee stagen naar de dwarsbalk en de Dyneema-lijn

Wat het echt concreet begint te maken is dat de eigenaar van de boerenjachthaven even langs is geweest. Zou de hijskraan de catamaran over de schutting en pergola kunnen tillen? En over het stukje gemeentetuin? Is zijn platte kar groot genoeg om de boot te vervoeren? We moeten nog op zoek naar oude stukken vloerbedekking om het verfwerk te beschermen (tips? welkom!). In ieder geval zag Fer er geen enkel probleem in 😇.

De schutting met al dat groen is wel erg hoog....

De laatste loodjes. We kijken uit naar het einde...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie. Leuk!