zondag 11 februari 2018

Week 6: Week van de details

Het had natuurlijk nog veel erger kunnen zijn, maar de kou vertraagt de planning wel. Af en toe wat zaagwerk op het terras, of schuren in de tent, en daarna gauw weer het warme huis in!

Aan het begin van de week heeft Erik de tweede ronde van het plamuur- en schuurwerk aan de boot nog kunnen doen. Daarna werd het te koud en heeft hij zijn aandacht moeten verleggen naar zaken die ook binnen kunnen, zoals het plamuren van beide roeren en het in de epoxy zetten van de kajuitdelen. Met een zeker ongeduld, dat wel, want Erik wil eigenlijk nu graag het voordek en de kajuit afmaken. Maar de epoxy droogt nu echt te langzaam om daarmee verder te kunnen.




Op veel plekken in ons huis wordt gewerkt. Tot nu toe gebruikte Erik in Merlindes kamer een groot plastic kleed, met daarop de diverse onderdelen voor de boot. Dat kon deze week nog net, want nu Merlinde weer een klein half jaar thuis komt wonen in verband met haar stage, is Erik zijn 'tweede werkplaats' weer kwijt. Maar zijn eigen werkkamer voldoet ook wel, al is die een stuk kleiner 😁. Werkelijk overal in huis ligt zaagsel, het wordt her en der wat stoffig (zeker nu onze hulp afgehaakt is) 😩, maar het stoort ons (nog) niet.

Het gaat in dit stadium vooral om de details. Goed plamuren, zodat de boot straks strak in de verf komt te staan. Randen mooi afschaven. En technische zaken uitdenken.

Alle randen en hoekjes mooi glad geschaafd.
Een uitsparing in de verstevigingslatten en mooi geschaafd.

We krijgen regelmatig vragen of de Chat 18 een zelfbouwpakket is, waar Erik mee werkt. Nee dus. Erik heeft alleen het ontwerp gekocht, dat vervolgens digitaal toegezonden is. Uitgeprint levert dat een stapel van 28 A4-tjes. Complete bouwtekeningen met maten en wat foto's, die aangeven wat het eindresultaat moet zijn. Maar Erik moet zelf bepalen hoe hij het voor elkaar krijgt. Hij zoekt zelf zijn leveranciers, van het hout tot de zeilen. En moet dus ook goed vooruitdenken. Allesbehalve een bouwpakket dus 🙂. Gelukkig heeft Erik heel veel praktische zeilervaring. 

Zo is er bijvoorbeeld geen aanwijzing hoe te zorgen voor afwatering vanuit de kuip. Na een flinke regenbui moet het water toch weg kunnen lopen. Erik heeft gekozen voor het boren van twee kleine gaten. Onder de achterste kuipbank, zodat er in de kuip niets van te zien is. Daarna kon dit achterbankje definitief worden afgemaakt (lijmen, plamuren, schuren). Weer een stap verder!


Gaten in de kuip zorgen voor afwatering.
Het achterbankje nu ook klaar.

Inmiddels worden de plannen voor de (stille) buitenboordmotor ook concreter. Die moet nu besteld worden, om te kunnen passen hoe deze te bevestigen aan de catamaran. Nu de roertjes bijna klaar zijn, denkt Erik ook na over de verbinding met de helmstok. "Kijk," zegt hij dan, "zo komen de roeren en dan hier de helmstok". 😲 Juist. 

Testopstelling van de verbinding roer naar helmstok

Erik verzuchtte deze week dat er niet zo veel zichtbaar was van wat hij had gedaan. En toch hebben we weer een blog vol. En hebben we het nog niet eens gehad over het ingewikkelde voorbereidende zaagwerk voor de maststeun en de voorbereiding voor de voorstag, onzichtbaar aangebracht in de drijvers. Maar dat volgt volgende week.
 
Laat nu eerst het mooie weer maar komen. Er zit hier iemand te wippen op zijn stoel om verder te kunnen...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie. Leuk!