zaterdag 18 november 2017

Week 46: Twee bijzondere objecten

Erik houdt een behoorlijk strakke planning aan, met een duidelijk doel voor ogen. In de introductie van deze blog staat dat hij over een jaar op De Kaag wil varen, maar eigenlijk glimlacht hij alleen maar bij die tekst 🙂. Wat de opleverdatum echt zal worden, laten we voorlopig maar even in het midden.

Die planning is wel belangrijk. Er zitten soms heel strikte verwerkingstijden tussen de diverse epoxylagen. De ene keer moet Erik 40 minuten wachten, waarna hij zonder treuzelen verder gaat met verwerken. Een andere keer zit er exact negen uur tussen. Dat hij ook wel eens op een zaterdagavond om 21.15 uur de tent in verdwijnt hoort er duidelijk bij.

Niet al het te bewerken hout is dun plaatmateriaal. Afwijkend van alles wat eerder verwerkt is, heeft Erik deze week aan twee bijzondere objecten gewerkt. Goed dat Merlindes slaapkamers door de week leeg staat 😏.


Smalle, langwerpige objecten van hout
Met schaaf- en plamuurwerk verandert een balk in een kiel
  
Drie balken op elkaar gelijmd, in vorm geschaafd, een hardhouten lat ter bescherming en de naden geplamuurd. En nog een keer geschaafd. En nog een keer geschuurd. En inmiddels ook nog een holling er in geschaafd om op de romp aan te sluiten. Wie weet wat deze twee dingen zijn, mag het zeggen. 

Een berg schaafsel als resultaat

Naast het werk aan de twee kielen (want dat zijn het dus), zijn de twee drijvers deze week met grote lappen glasvezel bekleed en centimeter voor centimeter met epoxy gedept. De eerste van in totaal vijf lagen. 

Lappen glasvezel liggen klaar voor de epoxy

Dat is grotendeels goed gegaan. Zoals Erik nu al zegt: "Als de boot straks klaar is, weet ik hoe het écht moet".